„Nie pij tyle kawy” – czy aby na pewno…? Czyli o wyjątkowych właściwościach KAWY

Nie raz pewnie słyszałeś, że nie powinno się pić dużo kawy, że 2 kawy dziennie to o 2 za dużo, że powoduje przebarwienia zębów a jeśli jeszcze masz problemy sercowe to owa kawa może Cię „wpędzić do grobu”… Dziś chciałabym obalić kilka mitów dotyczących kawy i opowiedzieć nieco o jej właściwościach.

Na początek mała wskazówka – unikajmy kawy rozpuszczalnej; wybierajmy kawę z ekspresu ciśnieniowego lub kawę po turecku (czyli popularnie zwaną „fusiastą”).

W tym miejscu chciałabym krótko zaznaczyć właściwości znanej wszystkim Coffea arabica:

  1. Ochrona mózgu – ostatnio w świecie naukowym królują doniesienia o protekcyjnym działaniu kawy na układ nerwowy. Spożywanie 3-5 filiżanek kawy dzienne znacząco zmniejsza ryzyko rozwinięcia choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
  2. Spalanie tłuszczu – według naukowców regularne spożycie kawy może zwiększać tempo przemiany materii nawet o 20-30% oraz przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej.
  3. Poprawa krażenia płucnego i mózgowego – picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%. Jaki ma to wpływ na twoje zdrowie? Dzięki dobremu krążeniu komórki są odpowiednio dotlenione, a to z kolei przekłada się na lepszą wydolność oraz kondycję fizyczną.
  4. Zmniejszenie odczuwania bólu mięśni – sprawa nieco kontrowersyjna – wg. naukowców z Georgii, picie ok. 2-3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ból mięśni prawie o połowę.
  5. Poprawa sprawności seksualnej – dlaczego? Otóż większość problemów z erekcją jest związana z zaburzeniami krążenia. Wykazano, że u mężczyzn, którzy piją od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie, incydenty zaburzeń erekcji zdarzały się sporadycznie. Ponadto wykazano w badaniach, że picie kawy zwiększa płodność mężczyzn.
  6. Źródło antyoksydantów – czyli związków, które zmiatają wolne rodniki (odpowiedzialne za rozwój wielu chorób w tych chorób nowotworowych)!
  7. Hepatoprotekcja czyli ochronny wpływ na wątrobę – okazuje się, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju marskości wątroby.
  8. Działanie przeciwnowotworowe – regularne picie tego napoju zmniejsza zagrożenie rakiem wątroby, jelita grubego, piersi, prostaty oraz niektórych form nowotworów skóry, dzięki obecności polifenoli i antyoksydantów.
  9. Mniejsze ryzyko chorób metabolicznych – czyli m.in. cukrzycy typu II oraz otyłości.
  10. Źródło składników mineralnych i witamin – zadziwiające? Kubek kawy dostarcza witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez.
  11. Ochrona skóry – Polifenole znajdujące się w ziarnach kawy pozytywnie wpływają również na wygląd. Chronią komórki skóry i przyspieszają ich regenerację.

I na koniec, kawa ma działanie przeciwdepresyjne. Naukowcy potwierdzają znany wszystkim miłośnikom kawy fakt, że kubek latte po prostu uszczęśliwia 🙂

Udostępnij

6 Replies to “„Nie pij tyle kawy” – czy aby na pewno…? Czyli o wyjątkowych właściwościach KAWY”

  1. Kawosze są Ci wdzieczni,a pozostali kafejkowicze również za dużą porcję wiedzy . Bardzo trafnie wybrany pierwszy temat kawiarenki zdrowia.gratuluje

Skomentuj kesi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *