Sposób na wzdęcia, wiatry i wymioty czyli mięta pieprzowa.
Kontynuując temat z poprzedniego numeru chciałabym dziś opowiedzieć nieco więcej o mięcie. Jak ją stosować? Na jakie dolegliwości może pomóc a także w jakiej formie możemy ją stosować? Na te pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Menthae piperitae folium, czyli liść mięty pieprzowej – możemy używać świeżej rośliny a także suszonej. W swym składzie zawiera olejek eteryczny bogaty w mentol a także cenne flawonoidy, garbniki i gorycze. Dzięki swojemu bogatemu składowi ma liczne działania:
- Zwiększenie wydzielania i soku żołądkowego oraz żółci, a więc poprawia procesy trawienne.
- Działa rozkurczowo obniżając napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych i moczowych.
- Działa przeciwbakteryjne – po przyjęciu doustnym ogranicza się ono do przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych, a ponadto skuteczne również w stosunku do szczepów opornych na działanie antybiotyków!
- Działa także lekko uspokajająco i obniża ciśnienie związane ze stresem.
- Działa odkażająco na skórę, błony śluzowe i jamę ustną.
W związku z tym mięta znalazła zastosowanie w:
· Zaburzeniach trawienne, ból brzucha, wzdęciach, wymioty
· Braku łaknienia,
· stany nieżytowe przewodu pokarmowego, nieprawidłowe trawieniu tłuszczów,
· kolka jelitowa, stanach skurczowych przewodu pokarmowego,
· Schorzenia wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów
żółciowych, w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.
· Pomocniczo w kamicy żółciowej, oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.
· Stres, problemy z zasypaniem,
· płukanie jamy ustnej i gardła w zapaleniach, podrażnieniach dziąseł.
W aptekach i sklepach zielarskich można nabyć także olejek miętowy – będzie on mieć właściwości chłodzące, lekko uspokajające a także wszystkie inne wymienione powyżej.
Jak przygotowywać preparaty z mięty? Najlepiej zalać ją wrzącą wodą i gotować pod przykryciem przez 15 minut, po czym wystudzić (nie spożywać gorącego naparu). Ważnym jest aby zawsze przykrywać garnek czy kubek, gdyż olejek miętowy jest lotny z parą wodną, stąd chcąc zachować cenne składniki musimy przykrywać naczynia w których gotujemy miętę.
Mięta jest także składnikiem licznych kosmetyków, perfum i mydeł. Można także dodawać miętę do różnych potraw, podkręcimy w ten sposób smak i wspomożemy nasz organizm w procesach trawiennych.
A na upalne dni szklanka wody z cytryną i listkiem świeże mięty
Dobra robota. Generalnie wszyscy znalismy mite ale twoje uwagi o sporzadzaniu wywaru
sa bardzo cenne. teraz wiemy dlaczego musimy nakrywac wywar. Dziekujemy