Sposób na wzdęcia, wiatry i wymioty czyli mięta pieprzowa.

Kontynuując temat z poprzedniego numeru chciałabym dziś opowiedzieć nieco więcej o mięcie. Jak ją stosować? Na jakie dolegliwości może pomóc a także w jakiej formie możemy ją stosować? Na te pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Menthae piperitae folium, czyli liść mięty pieprzowej – możemy używać świeżej rośliny a także suszonej. W swym składzie zawiera olejek eteryczny bogaty w mentol a także cenne flawonoidy, garbniki i gorycze. Dzięki swojemu bogatemu składowi ma liczne działania:

  1. Zwiększenie wydzielania i soku żołądkowego oraz żółci, a więc poprawia procesy trawienne.
  2. Działa rozkurczowo obniżając napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych i moczowych.
  3. Działa przeciwbakteryjne – po przyjęciu doustnym ogranicza się ono do przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych, a ponadto skuteczne również w stosunku do szczepów opornych na działanie antybiotyków!
  4. Działa także lekko uspokajająco i obniża ciśnienie związane ze stresem.
  5. Działa odkażająco na skórę, błony śluzowe i jamę ustną.

W związku z tym mięta znalazła zastosowanie w:

· Zaburzeniach trawienne, ból brzucha, wzdęciach, wymioty

· Braku łaknienia,

· stany nieżytowe przewodu pokarmowego, nieprawidłowe trawieniu tłuszczów,

· kolka jelitowa, stanach skurczowych przewodu pokarmowego,

· Schorzenia wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów

żółciowych, w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

· Pomocniczo w kamicy żółciowej, oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.

· Stres, problemy z zasypaniem,

· płukanie jamy ustnej i gardła w zapaleniach, podrażnieniach dziąseł.

W aptekach i sklepach zielarskich można nabyć także olejek miętowy – będzie on mieć właściwości chłodzące, lekko uspokajające a także wszystkie inne wymienione powyżej.

Jak przygotowywać preparaty z mięty? Najlepiej zalać ją wrzącą wodą i gotować pod przykryciem przez 15 minut, po czym wystudzić (nie spożywać gorącego naparu). Ważnym jest aby zawsze przykrywać garnek czy kubek, gdyż olejek miętowy jest lotny z parą wodną, stąd chcąc zachować cenne składniki musimy przykrywać naczynia w których gotujemy miętę.

Mięta jest także składnikiem licznych kosmetyków, perfum i mydeł. Można także dodawać miętę do różnych potraw, podkręcimy w ten sposób smak i wspomożemy nasz organizm w procesach trawiennych.

Udostępnij

2 Replies to “Sposób na wzdęcia, wiatry i wymioty czyli mięta pieprzowa.”

  1. Dobra robota. Generalnie wszyscy znalismy mite ale twoje uwagi o sporzadzaniu wywaru
    sa bardzo cenne. teraz wiemy dlaczego musimy nakrywac wywar. Dziekujemy

Pozostaw odpowiedź Maggie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *