Sposób na wzdęcia, wiatry i wymioty czyli mięta pieprzowa.

Kontynuując temat z poprzedniego numeru chciałabym dziś opowiedzieć nieco więcej o mięcie. Jak ją stosować? Na jakie dolegliwości może pomóc a także w jakiej formie możemy ją stosować? Na te pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Menthae piperitae folium, czyli liść mięty pieprzowej – możemy używać świeżej rośliny a także suszonej. W swym składzie zawiera olejek eteryczny bogaty w mentol a także cenne flawonoidy, garbniki i gorycze. Dzięki swojemu bogatemu składowi ma liczne działania:

  1. Zwiększenie wydzielania i soku żołądkowego oraz żółci, a więc poprawia procesy trawienne.
  2. Działa rozkurczowo obniżając napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych i moczowych.
  3. Działa przeciwbakteryjne – po przyjęciu doustnym ogranicza się ono do przewodu pokarmowego oraz dróg żółciowych, a ponadto skuteczne również w stosunku do szczepów opornych na działanie antybiotyków!
  4. Działa także lekko uspokajająco i obniża ciśnienie związane ze stresem.
  5. Działa odkażająco na skórę, błony śluzowe i jamę ustną.

W związku z tym mięta znalazła zastosowanie w:

· Zaburzeniach trawienne, ból brzucha, wzdęciach, wymioty

· Braku łaknienia,

· stany nieżytowe przewodu pokarmowego, nieprawidłowe trawieniu tłuszczów,

· kolka jelitowa, stanach skurczowych przewodu pokarmowego,

· Schorzenia wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów

żółciowych, w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

· Pomocniczo w kamicy żółciowej, oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.

· Stres, problemy z zasypaniem,

· płukanie jamy ustnej i gardła w zapaleniach, podrażnieniach dziąseł.

W aptekach i sklepach zielarskich można nabyć także olejek miętowy – będzie on mieć właściwości chłodzące, lekko uspokajające a także wszystkie inne wymienione powyżej.

Jak przygotowywać preparaty z mięty? Najlepiej zalać ją wrzącą wodą i gotować pod przykryciem przez 15 minut, po czym wystudzić (nie spożywać gorącego naparu). Ważnym jest aby zawsze przykrywać garnek czy kubek, gdyż olejek miętowy jest lotny z parą wodną, stąd chcąc zachować cenne składniki musimy przykrywać naczynia w których gotujemy miętę.

Mięta jest także składnikiem licznych kosmetyków, perfum i mydeł. Można także dodawać miętę do różnych potraw, podkręcimy w ten sposób smak i wspomożemy nasz organizm w procesach trawiennych.

Udostępnij

2 Replies to “Sposób na wzdęcia, wiatry i wymioty czyli mięta pieprzowa.”

  1. Dobra robota. Generalnie wszyscy znalismy mite ale twoje uwagi o sporzadzaniu wywaru
    sa bardzo cenne. teraz wiemy dlaczego musimy nakrywac wywar. Dziekujemy

Skomentuj Maggie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *