Magnez

Nie wiem czy wiesz, ale jednym ze środków o które najczęściej pytają pacjenci w aptece są właśnie preparaty z magnezem. Magnez na
skurcze, magnez na zły nastrój, magnez na drżenia mięśniowe, magnez na zmęczenie, brak koncentracji, wypadanie włosów, próchnicę zębów, stany depresyjne, nadciśnienie, bolesne miesiączkowanie a nawet na migrenę…

Można by wymieniać jeszcze dłużej. I jak najbardziej wielokierunkowe działanie magnezu jest oczywiście potwierdzone naukowo, a wszystko co wyżej wymieniłam jest prawdą. Obserwuje się jednak często nadmierne przyjmowanie suplementów diety. A suplementy nie są lekami! Nie przechodzą one kontroli takiej jak leki. W licznych badaniach naukowych wykazano, że w suplementach diety zawierających magnez różnice między zawartością magnezu w tabletkach z tego samego opakowania sięgają często nawet do 300%!! Nie wspominając już o innych niebezpieczeństwach związanych z brakiem obowiązku kontroli produkowanych suplementów na takim poziomie jak leków. Stąd moja rada brzmi – jeśli bardzo potrzebujemy suplementacji magnezem sięgajmy po LEK (dokładnie o to należy pytać w aptece) lub jeśli istnieje tylko taka możliwość, to najlepiej wzbogacić swoją dietę w produkty o dużej zawartości magnezu.


Idąc dalej chciałabym zaproponować kilka takich produktów, które zawierają imponujące ilości magnezu:

  • Nasiona, pestki, orzechy różnych roślin oraz kakao, będące również produktem otrzymanym z nasion kakaowca. Najwięcej magnezu, z produktów dotychczas przebadanych, zawierają pestki dyni (w 100 gramach takich pestek znajduje się średnio 540 mg magnezu).
  • Zboża: pszenica, żyto, owies, jęczmień, gryka.. Z tą ważną uwagą, że im mniej przetworzone ziarno tym więcej magnezu. W otrębach pszenicy zawartość magnezu to 490 mg/100g, w bułce to zaledwie 19mg/100g). Wybierając mąkę warto zwrócić uwagę na typ mąki – im wyższy numer tym większa zawartość magnezu np. zamiast typu 500 wybierajmy typ 750.
  • Chałwa i czekolada. Okazuje się, że owoce są relatywnie słabym źródłem magnezu za to wspomniana chałwa jest świetnym źródłem – to średnie 200mg/100g. Podobnie czekolada, z tym zaznaczeniem, że najlepszą będzie czekolada gorzka czy deserowa. Oczywiście czekolada mleczna też jest dobrym produktem, unikajmy tylko czekolady białej. Warto ją popić kawą, która zawiera około 90mg/100ml.
  • Nasiona strączkowe – są wspaniałym źródłem magnezu (do około 400mg/100g). Warto więc jeść fasolę, groch czy bób.

Na koniec powiem ogólnie – dieta śródziemnomorska i wszystko co z nią związane – bogata w pełnoziarniste zboża, orzechy, nasiona warzywa strączkowe i w wiele świeżych warzyw i owoców.
Pamiętajmy jednak, że przyswajanie magnezu z przeciętnej diety szacuje się na 30–50%. Wchłanianie magnezu u ludzi jest najczęściej zależne od dawki, jednak może się zmieniać w zależności od zapotrzebowania organizmu, stanu błony śluzowej jelita cienkiego, rozpuszczalności związku magnezu, oraz od składu produktów spożywczych tworzących określoną dietę.

Z kolei jeżeli sięgamy po leki lub ewentualnie sprawdzone suplementy z magnezem to wybierajmy jego organiczne połączenia, np. cytryniam magnezu, mleczan magnezu czy asparaginian magnezu. Sporo preparatów zawiera magnez w postaci węglanu i tlenku magnezu, których przyswajalność to zaledwie 4-6%.

Jeszcze raz uczulam – jeśli chcemy zażywać magnez – nie kupujmy tego typu preparatów w sklepach, na stacjach benzynowych czy innych tego typu miejscach, wybierzmy się do apteki gdzie spotkamy magistrów farmacji z ogromną wiedzą na ten temat, którzy najlepiej nam doradzą – jak mówi motto medyków „PO PIERWSZE NIE SZKODZIĆ”.

Udostępnij

3 Replies to “Magnez”

    1. Nie wiem czy pyta Pani o stężenia magnezu we krwi czy o spożycie magnezu. Wartości referencyjne stężenie magnezu we krwi to 0,65–1,2 mmol/l. Średnie zapotrzebowanie na magnez u kobiet w wieku 19–30 lat wynosi 255 mg/osobę/dobę, a u kobiet po 30. roku życia jest większe i wynosi 265 mg/osobę/dobę. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na magnez wynosi odpowiednio: 330 mg/osobę/dobę i 350 mg/osobę/dobę. Warto zaznaczyć, że podczas ciąży zapotrzebowanie na magnez znacznie wzrosta. Podobnie osoby, które chcą budowac swoją masę mięśniowa powinny zadbac o odpowiednią podaz magnezu – szacuje się, że do przyrostu 1 kg mięśni potrzeba około 200mg magnezu. Pamiętajmy także, że nie wszystko co zjemy wchłania się z przewodu pokarmowego.

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *