Cebula deals

Będąc aktualnie na stażu w aptece, codziennie obserwuję znaczący wzrost ilości pacjentów poszukujących dobrych i bezpiecznych preparatów na przeziębienie. Z drugiej strony bardzo dużo osób pyta o sposoby na wzmocnienie odporności. Mnie osobiście także nie ominęło przeziębienie… W tej sytuacji sięgam nie tylko po syntetyczne leki, ale także po naturalne sposoby walki z chorobą. Jednym z nich jest… CEBULA.

Allium cepa, czyli cebula czosnek (bo tak brzmi pełna nazwa botaniczna) jest ściśle spokrewniona z czosnkiem i porem. Wszystkie te warzywa w swym składzie posiadają związki zawierające siarkę oraz przeciwutleniacze warunkujące ich wyjątkowe właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe i immunostymulujące.

Cebula to dobry deal

Dlaczego? Bo niesie ze sobą cały pakiet niezwykle cennych składników, które nie tylko pomogą w walce z objawami przeziębienia ale także wzmocnią nasz organizm i uzupełnią niedobory niektórych mikro i makroelementów. W literaturze szeroko opisywane są jej właściwości przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, wzmagające oczyszczanie dróg oddechowych, zmniejszające poziom lipidów i cukru we krwi oraz korzystnie wpływające na odporność i układ krążenia.

Co znajdziemy w tej popularnej, acz niezwykłej roślinie?

  • Związki siarki, czyli między innymi cepaeny (będące odpowiednikiem ajoenów z czosnku), cyloallina czy allicyna, a także S-tlenek tiopropanalu (substancja drażniąca, która powoduje płacz podczas krojenia cebuli). Związkom tym zawdzięczamy wyjątkowe działanie przeciwdrobnoustrojowe (przede wszystkim przeciwbakteryjne), przeciwnowotworowe, a także właściwości obniżające ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze, w tym kwercetyna (obniżająca ciśnienie krwi i zmniejszająca insulinooporność), antocyjaniany (w czerwonej cebuli), flawonoidy, witamina C i beta-karoten. Związki te zmiatają niebezpieczne wolne rodniki, stąd właściwości przeciwnowotworowe oraz chroniące przed rozwojem miażdżycy.
  • Liczne pierwiastki, m.in.: fosfor, żelazo, wapń, miedź, cynk, magnez, chrom czy selen.
  • Prebiotyki, głównie fruktany, czyli błonnik będący pokarmem dla korzystnych bakterii wyścielających nasz przewód pokarmowy. Stąd cebulę warto stosować także jako wzmocnienie organizmu po antybiotykach, które często niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i dobroczynną florę zasiedlającą jelita.

Cebula w walce z przeziębieniem, zakażeniami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi

Nie bez powodu nazywana jest naturalnym antybiotykiem – dawniej wykorzystywano ją w opatrunkach ran powojennych jako substancję odkażającą i wspomagającą gojenie, z kolei żucie surowej cebuli zapewniało ochronę jamy ustnej przed zakażeniami i rozwojem próchnicy. Dziś wiemy, że właściwości bakteriobójcze cebuli są związane z obecnością fitocydów (związki siarkoorganiczne), m.in. allicynę i jej prekursor allinę.  Oprócz tego cebula doskonale wspomoże nas w walce z grzybami atakującymi nasze stopy i paznokcie, a nawet, jak wskazują niektóre doniesienia naukowe, może wspomóc walkę z H. pylori!

Podczas infekcji z udziałem rinowirusów (czyli wirusów odpowiedzialnych za nieżyt górnych dróg oddechowych), kwercetyna obecna w cebuli będzie hamować wnikanie wirusa do komórki i hamować jego namnażanie. Niestety związek odpowiedzialny za to działanie jest nietrwały, a co za tym idzie, wykazuje aktywność jedynie przed obróbką termiczną cebuli -gotowanie lub smażenie znacznie ogranicza działanie przeciwdrobnoustrojowe tego warzywa.

Dodatkowo cebula wzmaga wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych oraz ich oczyszczanie, zmniejszając w ten sposób objawy nieżytu błon śluzowych.  Będzie mieć także łagodne działanie wykrztuśnie.

Cebula na nadciśnienie i cholesterol

Kolejną, a zarazem jedną z najważniejszych właściwości cebuli jest jej korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, będący konsekwencją wielokierunkowego działania, m.in. przeciwpłytkowego, fibrynolitycznego, obniżającego ciśnienie, zmniejszającego poziom homocysteiny oraz lipidów, w tym cholesterolu. W wielu badaniach został potwierdzony wpływ cebuli na redukcję poziomu „złego cholesterolu” (LDL-cholesterol), co wspólnie z działaniem przeciwpłytkowym oraz hipotensyjnym skutecznie chroni naczynia krwionośne przed zakrzepami i rozwojem miażdżycy. To z kolei obniża ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, m.in. zawału serca czy udaru mózgu.

Cebula a cukrzyca i  odchudzanie

W wielu badaniach naukowych opisuje się korzystny wpływ cebuli na profil węglowodanowy, niekiedy porównując jej działanie nawet do insuliny. Niestety nie wiemy wciąż który składnik odpowiada za takie działanie. Niektórzy wskazują na chrom, inni na substancje insulinopodobne, jeszcze inni na difenhydraminę czy kwercetynę.

Wykazano także, że sok z tego warzywa, podawany diabetykom wraz z pokarmem, skutecznie pomaga kontrolować hiperglikemię (wysoki poziom cukru we krwi). Dodatkowo cebula pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest polecana na odchudzanie.

Cebula a nowotwory

Jak wspomniano wcześniej, cebula posiada całą gamę antyoksydantów, które zmiatając niebezpieczne wolne rodniki, chroni przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo stres oksydacyjny, poprzez uszkodzenie śródbłonka, a następnie utlenianie lipoprotein jest istotnym czynnikiem sprzyjającym powstaniu miażdżycy. Problemem jest tutaj jednak ilość poszczególnych składników w konkretnej roślinie, którą spożywamy. Nie ulega jednak żadnej wątpliwości, że warto włączać cebulę do naszej codziennej diety.

Oprócz tego cebula posiada duże ilości związków siarkowych, które wspomagają procesy apoptozy komórek nowotworowych. Według badaczy warto polecać pacjentom onkologicznym właśnie picie soku z cebuli, nie tylko w celu wzmocnienia organizmu, ale także po to, by wspomóc organizm w walce z nowotworem.

Reumatyzm, stłuczenia, blizny

Według badań cebula może się także wspomóc osoby zmagające się z chorobami reumatycznymi. Zawarta w niej kwercetyna pomaga hamować działanie związków wywołujących zapalenie, które pogarszają ból i obrzęk. Oprócz tego na rynku mamy wiele preparatów z cebulą właśnie, które poleca się na stłuczenia i blizny. Cebula ma przyspieszać procesy gojenia i niwelować przebarwienia.

Podsumowując, cebula działa dezynfekująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo. Ponadto obniża ciśnienie krwi, pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Świetnie sprawdzi się u osób odchudzających się, a oprócz tego będzie wspaniałym środkiem o działaniu przeciwastmatycznym i wykrztuśnym, co w połączeniu z właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi czyni cebulę doskonałym sposobem na walkę z przeziębieniem i zakażeniami górnych dróg oddechowych.

Warto pamiętać, że część wyjątkowych właściwości cebuli zniknie po obróbce cieplnej, stąd w zależności od tego, na jakim efekcie nam zależy, stosujmy surową lub przetworzoną termicznie cebulę.

Udostępnij

4 Replies to “Cebula deals”

  1. Artykul bardzo interesujacy. Kto by pomyslal ze stara dobra cebula ma tyle pozytywnych dzialan. baedzo wartosciowe zwlaszcz w okresie przeziebien.

Skomentuj Julian Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *